Kött, Mjölk och Parve 

Kosher mat delas in i tre kategorier: kött, mjölk och parve. En av kashruts (lagarna om kosher) grundläggande principer är den kompletta åtskillnaden mellan kött- och mjölkprodukter. Kött och mjölk får inte lagas eller ätas tillsammans. För att säkerställa detta innehåller det kosher köket separata uppsättningar porslin, redskap och grytor och separata arbetsytor för kött och mjölk. En tredje kategori, parve, består av livsmedel som varken är kött eller mjölk och därför kan ätas med vilket som. Det är praktiskt att ha några speciella parve redskap också. 


 

Kött 

Köttkategorin omfattar kött, fågel och deras biprodukter som ben, soppa eller sås. All mat som har lagats med dessa livsmedel anses vara ”köttiga” eller fleishig (jiddisch). Också en liten mängd kött i en maträtt kan orsaka att den blir fleishig. Alla dessa produkter måste komma från ett kosher djur, slaktat på rätt sätt och tillagat enligt dietlagarna.

 

 

Mjölkmat

All mat som kommer från mjölk eller innehåller mjölk anses vara mjölkmat eller ”milchig”. Detta omfattar mjölk, smör, yoghurt, och all ost. Till och med en liten mängd mjölk kan orsaka att maten anses vara mjölkmat. Obs! Några ”mjölkfria” färskostar, godis, flingor och margarin innehåller mjölkderivat, liksom några lågkalori sötningsmedel. 


 

Parve

 Mat som varken är kött eller mjölk kallas parve. Det betyder att den inte innehåller kött- eller mjölkderivat och att den inte har lagats eller blandats med någon kött- eller mjölkmat och den har inte tillagats eller blandats med någon kött- eller mjölkmat Ägg, fisk, frukt, grönsaker, sädeskorn och juicer är vanliga parve livsmedel. Annan parve mat är pasta, läskedrycker, kaffe och te och många typer av godis och snacks. Alla produkter - kött, mjölk eller parve - som har tillagats på något sätt skall köpas endast om de bär en pålitlig kosher-certifiering.